maandag 22 juli 2013

De nieuwste snufjes...

... dat mag je wel letterlijk nemen want onze werkgroep heeft kennisgemaakt met het zorgsysteem dat in de nieuwbouw zal gebruikt worden. Dankzij de inzet van de nieuwste technologie kunnen we onze dienstverlening aan de bewoners maximaliseren en tegelijkertijd onze werkverdeling optimaliseren!




Zorgoproepen
Vaak begint alles met de zorgoproep van een bewoner. In de nieuwe kamers van het woonzorgcentrum kan men verschillende oproepen activeren: normale oproepen, sanitaire oproepen en assistentieoproepen.




Alle apparatuur zal voorhanden zijn om deze drie soorten uit te voeren. Centraal in de kamer is er uiteraard ook de kamerpost die de spil van alle informatie is.
Tot zover zijn deze zaken allemaal erg herkenbaar. Dat is logisch, want de basis van het toekomstige zorgsysteem gebruiken we nu al in de kamers van de huidige Hopperank.




Wat is er dan zo speciaal?
Alles draait om kleur. Een voorbeeldje: aan de toegangsdeur van elke kamer hebben we traditiegetrouw een foto met de naam van de bewoner. In de nieuwe Hopperank zullen we gebruik maken van kamerprisma's. Dat zijn ook houdertjes voor de foto en de naam maar in de lijst zitten kleurlampjes verwerkt waardoor we verschillende boodschappen kunnen weergeven. Zo staat een rood lampje voor een oproep, een groen lampje voor de aanwezigheid van een verzorger en een wit lampje voor belet of nachtoriëntatie.

Ook op de kamerpost zullen de oproepen per soort opgedeeld worden, elk met zijn eigen kleur. In een oogopslag kan je dus snel identificeren wat er juist gevraagd is.





Spraak en terugspraak
We staan er niet bij stil, maar spraaktechnologie kan tijdswinst betekenen. Door de mogelijkheid te geven om mondeling vanop afstand te kunnen communiceren met bewoners, vermijden we het eindeloze heen- en weergeloop op de afdeling. Het is bovendien een bijkomend hulpmiddel waarop we kunnen terugvallen als een ander medium het eens laat afweten.



Zorgdossier
Nog een innovatie die de voeten van het personeel zal sparen is de integratie van het zorgdossier op de kamerpost. Taakregistratie kan voortaan op de kamer, je kan het zorgdossier ter plaatse raadplegen en de medische parameters kan eveneens op de kamer ingeven. Kortom, alles bij de hand en toch de handen vrij om de juiste hulp te kunnen geven!

Het is een hele (technische) boterham en ook voor de werkgroep is het nog niet allemaal duidelijk hoe dit in de praktijk zal functioneren. Maar dat is ook de reden waarom ze nu al die eerste verkenning hebben gemaakt. Naarmate de bouw verder evolueert, zal ook de integratie van dit systeem meer in detail bekend zijn. En uiteraard kan je het dan hier allemaal lezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten